سینوزیت چیست

سینوزیت چیست


بیماری سینوزیت  یکی از مشکلات رایجی است که افراد از آن شکایت می‌کنند. دردهای شدید در ناحیه صورت و پیشانی علائم اولیه مشکلات سینوزیت است. سینوزیت با وجود لتهاب در ناحیه سینوس‌های پیرامون بینی ایجاد میشود و دردسرهای زیادی به فرد تحمیل می‌کند. سینوس ها حفره‌هایی هستند که در ناحیه صورت در قسمت جمجمه قرار گرفته‌اند و داخل آن‌ها پر از هوا است. ترشحات سینوسی و عفونت آن باعث می‌شود تا کم کم دردهای سینوسی را احساس کنید و دچار سینوزیت شوید.

در این مقاله از وب سایت دکتر مجید نصیری متخصص گوش حلق و بینی، هر چیزی که باید از سینوزیت، درمان سینوزیت و پیشگیری از سینوزیت بدانید را بررسی می‌کنیم.

پس همراه ما بمانید.

سینوزیت چیست؟

ابتدا بهتر است بدانید که سینوزیت چیست! در واقع برای شناخت مشکلات سینوزیتی لازم است تا در خصوص سینوس ها بدانید. سینوس‌ها، حفره‌هایی هستند که در استخوان بالای فک و پیشانی قرار گرفته‌اند. این حفره ها در حالت عادی پر از هوا هستند و به اصطلاح حفره‌های توخالی محسوب می‌شوند. سینوس ها در حالت عادی با ترشح مخاط مورد نیاز برای مرطوب ساختن مسیر بینی، فضایی مرطوب ایجاد می‌کنند. اما لازم است به یاد داشته باشید که سینوزیت زمانی ایجاد می‌شود که سینوس ها به دلیل باقی ماندن عفونت دچار تورم شوند و مسیر تخلیه ترشحات سینوسی بسته شود. در این شرایط تجمع ویروس، باکتری و قارچ می‌تواند دردهای سینوسی را بیشتر کرده و شما را دچار مشکل کند.


انواع سینوزیت  را بشناسید

قطعا برای شما هم اهمیت دارد که در خصوص سینوزیت بیشتر بدانید. به زبان ساده‌تر می‌توان سینوزیت را به دو مدل مختلف تقسیم کرد. سینوزیت حاد و سینوزیت مزمن که در ادامه به هرکدام اشاره می‌کنیم.

  • سینوزیت حاد: یکی از کلافه کننده‌ترین انواع سینوزیت می‌تواند همین سینوزیت حاد باشد که در طول حدود 4 هفته می‌تواند بروز کند و معمولا پس از ابتلا به یک سرماخوردگی ویروسی یا واکنش به ویروس ایجاد می‌شود. این مدل سینوزیت گاهی تا 12 هفته نیز طول می‌کشد و می‌تواند سردرد و کلافگی شدیدی ایجاد کند.
  • سینوزیت مزمن: زمانی که سینوزیت و مشکلات آن بیش از ۱۲ هفته ادامه داشته باشد، می‌توان گفت که سینوزیت تبدیل به یک سینوزیت مزمن شده است. این مدل سینوزیت در پی ابتلا به یک ویروس و آلرژی ایجاد می‌شود و معمولا ادامه دار است. گاهی در طول یک سال، چندین بار با این مدل سینوزیت مواجه می‌شوید.

 علائم سینوزیت چیست؟
 علائم سینوزیت چیست؟

 علائم سینوزیت چیست؟

آگاهی از علائم ابتلا به سینوزیت کمک زیادی می‌کند تا بتوانید با دانش کافی شرایط‌تان را بررسی کنید. خوشبختانه این علائم به خوبی قابل مشاهده هستند و شخصا می‌توانید با مشاهده 3 علائم هم زمان، برای مشاوره به پزشک متخصص مراجعه کنید. اولین نشانه سینوزیت با گرفتگی بینی خودش را نشان می‌دهد. احساس درد و فشار در پیشانی، اطراف چشم‌ها و گونه‌ها می‌تواند نشانه اولیه یا ثانویه سینوزیت باشد. بسیاری از افرادی که تجربه سینوزیت دارند، از سردرد شدید و کاهش حس بویایی شکایت می‌کنند. با بروز علائم سینوزیت، ترشحات عفونی پشت حلق و بینی افزایش پیدا می‌کند و در موارد شدیدتری می‌توان شاهد خستگی شدید و تب در بعضی افراد بود. شما باید در صورت بروز هرکدام از این علائم هوشیار باشید و برای درمان به پزشک مراجعه کنید. 

چرا مشکلات سینوسی در افراد ایجاد می‌شود؟

یکی از سوالات پرتکراری که در اینستاگرام دکتر مجید نصیری پرسیده می‌شود، علت ایجاد سینوزیت در افراد است! این که بدانید دلیل بروز علائم سینوزیتی چیست، کمک زیادی می‌کند تا شانس بالایی برای بهبودی و پیشگیری داشته باشید. این مشکل معمولا به دلایلی که در ادامه اشاره می‌کنیم، بروز می‌کند.

  1. عفونت‌های ویروسی: به عنوان یکی از رایج‌ترین علت‌هایی که سینوزیت حاد را ایجاد می‌کند، می‌توان به عفونت‌های ویروسی اشاره کرد. این عفونت‌ها معمولا پس از یک سرماخوردگی خودشان را نشان می‌دهند.
  2. عفونت‌های باکتریایی: از دیگر دلایلی که مشکلات سینوزیتی در افراد ایجاد می‌شود، بروز عفونت باکترایی است که به شکل طولانی مدت می‌تواند فرد را دچار مشکل کند.
  3. آلرژی‌: بسیاری از افراد به دلیل ایجاد التهاب ناشی از آلرژی در سینوس‌ها درگیر سینوزیت می‌شوند.
  4. انحراف تیغه بینی: بسیاری از افراد که درگیر انحراف بینی هستند، در پروسه تخلیه ترشحات سینوسی دچار مشکل می‌شوند. به همین دلیل ریسک عفونت سینوسی در آن‌ها بیشتر است و قطعا سینوزیت به میزان بیشتری برای‌شان ایجاد می‌شود.
  5. پولیپ‌ بینی: افرادی که دچار پولیپ بینی هستند، برای تخلیه ترشحات سینوسی اختلالاتی را تجربه می‌کنند. به دلیل باقی ماندن این ترشحات در سینوس، علائمی از این مشکل ایجاد می‌شود.
  6. عوامل محیطی: شاید جالب باشد که بدانید عوامل محیطی مثل آلودگی هوا و دود سیگار می‌تواند موجب بروز سینوزیت در افراد شود.

نحوه تشخیص سینوزیت

زمانی که علائم سین وزیت در شما بروز کند، وقت آن رسیده است که برای بررسی دقیق به پزشک متخصص گوش حلق و بینی مراجعه کنید. معاینه بالینی ابتدایی‌ترین مرحله بررسی است. پزشک متخصص با بررسی علائم، داخل بینی و ناحیه سینوس‌ها را معاینه می‌کند تا امکان تشخیص فراهم شود. در مواردی تجویز تصویربرداری پزشکی بسیار رایج است. پزشک متخصص گاهی با مشاهده علائم جدی‌تر، انجام سی تی اسکن و ام آر آی را توصیه می‌کند تا امکان بررسی دقیق وضعیت سینوس‌ها فراهم شود. پزشک متخصص برای بررسی دقیق‌تر وضعیت، گاهی انجام  آزمایش ترشحات بینی را تجویز می‌کند تا نوع عفونت و روش درمان آن را به صورت دقیق تعیین کند. این پروسه می‌تواند وضعیت شما را برای درمان و بهبودی مشخص کند.

علائم سینوزیت چشمی

در بعضی موارد سینوزیت با علائم قرمزی چشم و عفونت همراه است. این شرایط زمانی بروز می‌کند که چشم‌ها پر از اشک شده و ترشحات زیادی در گوشه چشم داشته باشند. قرمزی چشم و چسبندگی آن می‌تواند دردسرهای زیادی برای فرد ایجاد کند. به همین دلیل باید حتما نسبت به درمان سینوزیت دست به کار شوید.

درمان خانگی سینوزیت

سینوزیت می‌تواند درد و رنج زیادی برای افراد ایجاد کند. به همین دلیل طبیعی است که برای درمان خانگی سینوزیت دست به کار شوید و اقدامات مفیدی ترتیب دهید. در این راستا استفاده از مایعات گرم بهترین اقدام است. سعی کنید با مصرف مایعات گرم و مناسب، بدن‌تان را گرم نگهدارید. داز سوی دیگر، استفاده از بخور گرم نیز ایده خوبی است و می‌تواند ترشحات سینوسی را رقیق کرده و تخلیه آن را آسان‌تر کند. برای درمان خانگی سینوزیت، استفاده از اسپری بینی مخصوص شست و شو یا استفاده از سرم شست و شو ایده خوبی است و می‌تواند تاثیر شگفت انگیزی در بهبودی داشته باشد.

درمان دارویی سینوزیت

در بسیاری از موارد، درمان خانگی سینوزیت نمی‌تواند اثربخشی عالی داشته باشد. به همین دلیل درمان دارویی سینوزیت اجرایی می‌شود. شما می‌توانید با استفاده از مصرف داروهای مسکن، درد و ناراحتی را بهبود بخشید. استفاده از استامینوفن و ایبوپروفن برای کاهش درد  بهترین گزینه است. مصرف داروهای ضداحتقان مانند اسپری بینی فنیل‌افرین طبق توصیه پزشک اقدام مناسبی است. در مواردی که تورم و درد به دلیل عفونت سینوسی ایجاد شده باشد، لازم است تا نسبت به مصرف آنتی‌بیوتیک‌ اقدام کنید. اگر سینوزیت به دلیل آلرژی ایجاد شده باشد، قطعا نیاز دارید تا نسبت به مصرف داروهای ضد آلرژی اقدام کنید. یادتان باشد که جراحی سینوس یا آندوسکوپی سینوس بهترین روش درمان سینوزیت شدید و مزمن است و می‌تواند ترشحات سینوسی را به خوبی تخلیه کند.

روش‌های پیشگیری از سینوزیت

برای پیشگیری از سینوزیت لازم است تا اقدامات روتین مناسبی انجام دهید. شستشوی منظم بینی با سرم شست و شوی مخصوص کمک زیادی می‌کند تا بتوانید ترشحات سینوسی را رقیق کرده و روند تخلیه طبیعی آن را تسهیل کنید. برای بهبود شرایط باید سیستم ایمنی را تقویت کنید و تغذیه مناسبی داشته باشید. استفاده از لوازم بهداشتی مناسب و پیشگیری از بروز آلرژی و عفونت‌های ویروسی و باکتریایی کمک می‌کند تا بهترین شرایط را برای پیشگیری ایجاد کنید.

سوالات متداول با دکتر مجید نصیری
سوالات متداول با دکتر مجید نصیری

سوالات متداول سینوزیت

بهترین آنتی بیوتیک برای سینوزیت چیست؟

پزشک متخصص پس از معاینه و بررسی وضعیت شما، بهترین آنتی بیوتیک برای سینوزیت را تجویز می‌کند. مصرف آنتی بیوتیک به صورت خودسر اصلا گزینه مناسبی برای بهبودی حال‌تان نیست.

 آیا سینوزیت خطرناک است؟ 

خیر در اغلب موارد، سینوزیت بیماری جدی نیست. اما یادتان باشد که لازم است تا در صورت بروز علائم سینوزیتی نسبت به درمان اقدام کنید. عدم درمان سینوزیت ریسک ایجاد عفونت چشم، گوش و مشکلات قلبی ایجاد می‌شود.

 تفاوت سرماخوردگی و سینوزیت چیست؟

سرماخوردگی یکی از بیماری‌هایی است که افراد با آن مواجه می‌شوند. اما علائم سرماخوردگی و سینوزیت متفاوت است.  سرماخوردگی معمولاً ظرف یک هفته بهبود می‌یابد، اما سینوزیت ممکن است طولانی‌تر شود و چند هفته شما را درگیر کند. یادتان باشد که  ترشحات بینی در سینوزیت به صورت عفونی است اما در سرماخوردگی این عفونت‌ها رقیق هستند. در سرماخوردگی درد زیادی در صورت وجود ندارد اما در سینوزیت درد زیادی در ناحیه صورت، پیشانی و سر ایجاد می‌گردد.

آیا سینوزیت مسری است؟ 

سینوزیت به خودی خود مسری نیست. اما لازم است به این نکته توجه کنید که سینوزیت اگر با منشا ویروسی باشد، ریسک مسری بودن آن وجود دارد.

روش تخلیه عفونت سینوزیت چگونه است؟

برای تخلیه عفونت سینوزیت باید از شست و شوی سینوس کمک بگیرید و به بهترین شکل ممکن ترشحات سینوسی را تخلیه نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *