حساسیت یا آلرژی به واکنش سیستم ایمنی بدن به آلرژن ها (مواد حساسیت زا) میباشد که در هر فرد بر اساس ضعف بدنی و نوع آلرژن در بخشی قویتر بروز علائم میکند. حساسیت غذایی یکی از عوامل بروز حساسیت در فرد بوده که با مصرف غذاهای گوناگون بوجود می آید. حساسیت غذایی صرفاً مختص به غذا نبوده و با خوردن هرگونه میوه،سبزیجات، ادویه و... چند دقیقه تا چند ساعت پس از مصرف بروز میکند و بیمار با علائمی همچون ورم راه های تنفسی،خارش گلو و کهیرو... مواجه میشود. در موارد خاصی حمله ی آنافیلاکسی  نیز  در واکنشهای حساسیت غذایی مشاهده شده که در صورت بروز فرد به سرعت باید کمکهای اولیه اورژانسی را دریافت نماید.

 

 

علائم حساسیت غذایی

 

اختلالات گوارشی حساسیت غذایی

  • تهوع
  • دل درد
  • اسهال
  • نفخ

 

علائم پوستی حساسیت غذایی

  • سوزش
  • کهیر
  • جوش و قرمزی
  • خارش و تاول

 

سایر علائم حساسیت غذایی

  • آسم
  • سردرد میگرنی
  • تورم دست و پا
  • غش یا حالتی شبه آن    

 

 

مواد محرک حساسیت غذایی

تخم مرغ - شیر گاو

گندم - سویا- بادام زمینی

آجیل و خشکبار (گردو-فندق)

کنجد -تخم آفتابگردان

ماهی و غذاهای دریایی

 

علت ایجاد حساسیت غذایی

حساسیت غذایی با واکنش سیستم ایمنی بدن به مواد غذایی ایجاد میشود که بدن در مقابل آنها واکنش هایی از خود بروز میدهد . در واقع سیستم ایمنی بدن به اشتباه  ماده ی غذایی را مضر شناسایی کرده و نسبت به ترشح آنتی بادی بنام ایمونوگلوبولین  اقدام میکند و در واقع بدن دستور مقابله با آن ماده غذایی را صادر کرده و آنتی بادی IgE  آنرا شناسایی کرده و نسبت به آزادسازی هیستامین در خون اقدام مینماید و در نتیجه واکنشهایی همچون مواردیکه ذکر شد در فرد دیده میشود.

 

 

درمان حساسیت غذایی

از بهترین راهکارهای درمانی حساسیت غذایی اجتناب از مصرف آن است، بیمار با یادداشت لیستی از مواد خوراکی مصرفی و داروها میتواند عامل آلرژن را کشف نموده و نسبت به اجتناب از استفاده ی آن اقدام کند.

آزمایشات تست حساسیت یا ایمونوتراپی آلرژن جهت کشف عامل آلرژن و تزریق دوز های مختلف از آن در بدن و همچنین واکسینه سازی بدن نسبت به آن آلرژن خاص، از راههای کنترل حساسیت غذایی محسوب میشود.

آزمایشات خون،پوست و ... جهت کشف عامل وضعیت بروز علائم آلرژیک موثر است.

درمان کنترلی دارویی نظیر استفاده از قرصهای آنتی هیستامین ، اسپری های ضد احتقان و التهاب در کنترل علائمی که در اثر حساسیت غذایی بروز کرده، موثر است.

لازم به ذکر است حساسیت ها درمان معینی جز پرهیز و پیشگیری و کنترل علائم ندارند و مهمترین عامل در جلوگیری از مواجهه با آن رعایت نکاتیست که در مقالات پیشین مطرح کرده ایم ، در صورت تمایل به مطالعه ی مقاله " آلرژی پائیزی"  ،   "ایمونوتراپی آلرژی"  ،  "کونژکتیویت آلرژیک"   ،   " رینیت آلرژیک"   ،   "حساسیت فصلی"   بر روی آنها کلیک نمائید.

منبع : سایت دکتر مجید نصیری

به اشتراک بگذارید :